Tein eilen excel-taulukon, johon aion merkitä ainakin tältä tammikuun ajalta perheemme kaikki menot. Ajatuksena on nähdä konkreettisesti, mihin meillä rahat kuluvat, ja mistä on varaa tinkiä. Olen jaoitellut taulukkoon menoille seuraavat lokerot: yhtiövastike, asuntolaina, netti, lapsen hoitomaksu (nämä ovat taulukossa lähinnä näön vuoksi, ovathan ne joka kuukausi samansuuruisia menoja eikä niistä oikein voi ajatella säästävänsä...), sähkö, puhelin, auto (tähän tulee kaikki autosta tulevat kulut, bensasta vakuutuksiin ja huolloista katsastuksiin), ruoka, makeiset (ajattelin eritellä kaupan ruokalaskuista makeis-kategoriaan ns. turhat ostokset eli herkuttelut, meillä kun ostetaan ehkä vähän liian usein esim. limsaa -en minä mutta mies!- :D, jäätelöä, sipsejä ja karkkia. Oletukseni tueksi aion siis kirjata ylös kuinka paljon näihin turhiin ostoksiin meneekään rahaa, ehkä sen summan näkeminen paperilla hillitsisi sitä herkkuhimoa kaupan makeishyllyjen kohdalla jatkossa...), vaatteet, ja viihde (viihteeseen tulee esim. ulkonasyömiset, elokuvissa käynti/vuokraleffat, kahvilassa kahvittelut jne.).
Tässä ei varmasti ole vielä kaikki tarvittavat lokerot, tuli juuri mieleen, että esim. lääkkeille olisi hyvä olla oma lokeronsa. Meillä ei kukaan mitään säännöllistä lääkitystä tarvitse, mutta kyllähän tavallisia särkylääkkeitä yms. joutuu silloin tällöin ostamaan. Excel-taulukkoon on onneksi helppo lisäillä lokeroita sitä mukaan kun niitä tarvitsee.
Henkilökohtaisesti luulen tuhlaavani rahaa eniten vaatteisiin ja sisustukseen. Vaikka olen ostanut esimerkiksi viime vuonna suurimman osan vaatteistani lähinnä Elloksen ale-sivuilta ja kirppareilta, olen silti tainnut käyttää rahaa näihin ostoksiini enemmän kuin olisi oikeasti ollut tarvis. Kävin ennen joulua vaatekaappini läpi, ja huomasin että 1. mulla on PALJON vaatteita, joista 2. osa on täysin käyttämättömiä, virheostoksia siis ja 3. en tarvitse enempää vaatteita, olen ostanut vaatteita ilman todellista tarvetta. Huomasin myös, että olen ostanut (lähinnä kirppiksiltä) esimerkiksi monta vyötä ja huivia (ajatuksena asustaa vaatteitani) mutta nämä ovat kuitenkin jääneet melkolailla käyttämättä. Se useasti kuultu sinänsä hyvä säästövinkki, että vanhoja vaatteita voi asustamalla muuttaa erinäköisiksi ja eri tilanteisiin sopiviksi juuri erilaisilla vöillä ja huiveilla, ei toimi mulla, koska mä en vaan kuitenkaan ole näköjään mikään asustaja-tyyppi. Vaikka joltain osin (turhamaisuuttani?) mielelläni näyttäisin muodikkaalta (olkoonkin, että muoti on mun mielestä täysin turha asia, jos sitä miettii yhtään pidemmälle) ja on kiva pukeutua nätisti, haluan kuitenkin pukeutua ainakin arjessani "helposti". Huivit ja ylimääräiset vyöt koristeena yms. tuntuvat tällöin olevan vaan jotenkin ärsyttävästi tiellä koko ajan...
Jatkossa voisin koittaa muistaa tämän, ja olla ostamatta yhtäkään vyötä tai huivia lisää kaappeihini, edes vaikka kirpparilta halvalla saisin. Halpakaan ostos ei loppujenlopuksi ole halpa, jos se on täysin turha.
hei! Löysin blogisi vasta äsken ja kommentoisin tuota: en minä mutta mies ;-) osiota. Hauskasti sanottu ja usein muuten ihan totta! Eli nyt kun muksunnekin on vielä ilmeisen pieni, kannattaa opettaa itsensä(kin) herkuttelemaan vain yhtenä päivänä viikossa - tulee ostettua paljon vähemmän herkkuja ja rahaa menee vähemmän kuin jokapäiväiseen herkutteluun. Meillä se hölläilypäivä on lauantaina ja silloin ollaan kuin "ellunkanat", eli jokainen saa muutaman euron/kympin herkkunsa. Oma päätös sitten syökö kaiken heti, mikä ei tuskaa tuota, koska määrä ei ole iso, vai säästääkö parille päivälle. Herkkupäivänä myös leivotaan pullat ja piirakat seuraavaksi viikoksi kahdeksi.
VastaaPoista