torstai 18. huhtikuuta 2013

Kesäpiha vähällä rahalla

Kevät tuntuu vihdoin etenevän! :) Ajatukset ovatkin jo eksyneet kesään ja ns. kesämökkimme pihan laittamiseen. Piha oli toissa syksyyn asti vuosikausia villiintyneessä luonnontilassa, kunnes pääsimme raivaamaan sitä sen verran, että pihaan pääsee nykyisin muullakin kuin traktorilla ja pelkkien epämääräisten pusikoiden sijaan löytyy avaraakin tilaa, "jopa" nurmikkoa.

Olen tässä mietiskellyt, mitä kaikkea pihalle nyt keväällä ja kesällä laittaisin, selaillut puutarhakirjoja ja nettisivuja mm. eri kasveja ja pihasuunnittelua/-ideoita koskien. Viime kesänä ostelin valmiiksi kasvatettuja pihakukkia, ei nyt vielä voinut sanoa että homma olisi karannut käsistä, mutta aika paljon rahaa sain menemään pelkästään näihin muutamiin kesäkukkiin.
Tänä kesänä ajattelin päästä halvemmalla tässäkin asiassa...

Suunnitelmana on, että en osta yhtään (no, en ainakaan montaa...) "valmista" kukkaa mökille, vaan

a) kasvattelen kotona roinanraivauksen seurauksena löytyneistä vanhoista siemenpusseista muutamia kukkasia itse*,
b) kyselen äidiltäni ja kavereiltani olisiko heillä kenties siemeniä/taimia jaettavaksi,
c) hyödynnän jo ennestään mökin pihalla kasvavia koristekasveja (näitä ei montaa ole, mutta niitä mitä löytyy, voin istutella vähän uusiin paikkoihin tai rajata/reunustaa niitä uudelleen, vaikkapa luonnosta löytyvillä kivillä tms.) sekä
d) hyödynnän myös luonnonkukkia (aka. "rikkakasveja"). Mökin ulkorappusille ostin viime kesänä mm. isot pelargoniat sisäänkäyntiä koristamaan, nyt mietin, että voisin aivan hyvin kerätä portaille suuriin lasipurkkeihin vaikkapa tienvarsilta löytyviä lupiineja kimpulliset. Ei maksa mitään, ja kyllä nekin minusta ihan kauniilta näyttävät. Miksipä ei toisinaan voisi poimia lasten kanssa purkkeihin myös perinteisiä kukkakimppuja päivänkakkaroista ja vaikka voikukistakin.
Sekä tietysti juhannuksen aikaan koivunoksia... :) Halvaksi tulee, ja miellyttää kyllä ainakin tällaista nuukailevaa esteetikkoa. ;)

Ehkä mökkipihastamme ei ihan esittelykelpoista palkintopuutarhaa tule, mutta enpä sellaiseen tähtääkään. Jos piha omaa silmää miellyttää, ja tarjoaa mukavaa (ja edullista) puuhailua rentojen kesäpäivien iloksi, niin silloin se on mielestäni tarpeeksi onnistunut.


*toiveikkaana odottelen, että siementen esikasvatus ja hengissä pitäminen onnistuu. Aiemmat kokemukseni rajoittuvat lähinnä rairuohojen kasvatteluihin, ja nekin ovat joskus päässeet epäonnistumaan hajamielisen kastelijan vuoksi...
Saa nähdä miten käy, mutta jostainhan se on aloitettava :)

ps. Lisäideoita halvasta pihanlaitosta otetaan mielellään vastaan!

6 kommenttia:

 1. Estetiikan kannalta tästä vinkistä ei taida juuri hyötyä olla, kivaa, lasten kanssa yhteistä puuhaa se kuitenkin oli.
  Pojat siis ehdottivat viime keväänä, että istutetaan kaupasta ostetut salaatti-, herneenverso-, persilja- ym. ruukut. Idea oli mielestäni loistava, hyötykäyttöä parhaimmillaan. Istutimme alkukesästä pihallemme yrttilaatikkoon kaikki mitä kotiin oli kevään aikana kertynyt ja saimme nauttia taatusti tuoreista, oman pihan antimista koko kesän. Herneenversosta saatiin loppukesästä ihan hernepalkoja.
  Luonnon kiviä meillä on käytetty myös paljon mm. kivijalan reunasta n. metri nurmikon alkuun asti talon ympäri tehdyn "reunuksen" verran sekä terassin ympäriltä alppiruusujen ja muiden kasvien alta. Lapset tykkää keräillä kiviä reissuiltaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä vinkistä :) laitettiin nuoremman lapsen kanssa basilikaruukku lisämultaan ja uuteen ruukkuun kasvamaan. Toivottavasti se nyt säilyy elossa ja kasvaa, sen voisin kiikuttaa sitten mökin pihaan kasvamaan, jahka vielä vähän lämpenee :)

   Poista
 2. Pihallisilta kavereilta ja sukulaisilta kannattaa kysellä, onko heillä kasveja eteenpäin annettavaksi: monet pihakasvit kun tuppaavat leviämään voimakkaasti ja niitä sitten revitään irti ja kannetaan kompostiin, niitä joutaisi varmasti hyvin toisille annettavaksi. :)

  Ja loppukesästä viherpihat myyvät loput perennakasvit älyttömän halvalla. Niistä saa sitten iloa seuraaviksi vuosiksi edullisesti eikä joka vuosi tarvitse ostaa kauheasti uusia kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä, täytyykin muistaa loppukesällä piipahtaa viherpihoilla... :)

   Poista
 3. Jos saat/hankit kasvit jonkun tutun pihalta, niin varmista, ettei kyseisellä pihalla ole tavattu lehtokotiloita. Siirtyvät todella helposti taimien mukana ja niistä ei pääse eroon!

  Seuraavaa kesää ajatellen voit keräillä tulevana kesänä siemeniä ja kasvattaa niistä. Itselläni on juuri ikkunalaudalla pari viikkoa sitten kylvettyjä samettikukan siemeniä.

  Ja ei tule kovin kaliiksi vaikka ostaisit muutaman siemenpussin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ups, hyvä että varoitit, enpä tullut itse edes ajatelleeksi moisia kotiloita...!
   Ja täytyypä keräillä kesällä siemenet talteen :)

   Poista