maanantai 15. syyskuuta 2014

Kuinka paljon rahaa kuluu kuukaudessa ei-välttämättömiin ostoksiin?

Siitä huolimatta, että pidän itseäni jo valmiiksi säästäväisenä ja keskivertoa nuukempana ihmisenä, olen pitkään leikitellyt ajatuksella kokeilla pilkuntarkasti yhden kuukauden ajan, kuinka vähän/paljon rahaa tarvitsisin, jos ihan oikeasti ostaisin vain ja ainoastaan sitä, mitä tarvitsen. Siis ihan "askeettisesti". Etten ostaisi yhtään mitään ylimääräistä tai tarpeetonta, en sitä yhtä kahvikupillista kahvilassa, en parin euron puseroa kirpparilta, en purkkapakettia, en siis mitään halpaakaan heräteostosta, en mitään mitä en aivan välttämättömästi sattuisi tarvitsemaan.

Jonkun mielestä tällainen kokeilu kuulostaisi varmaan tosi ankealta, mutta itseäni se jostain syystä kiehtoo niin paljon, että aion nyt kokeilla sitä. Tosin aloitan varsin helposta tasosta, eli ajattelin ensiksi vain kirjata kuukauden ajalta ylös kaiken ylimääräisen, jonka ostan (siis nykyisestä nuukailustani huolimatta tiedostan kuluttavani rahaa "huvituksiin" ja turhuuksiinkin). Kuukauden lopussa lasken paljonko rahaa käytin näihin ylimääräisiin ostoksiin. Ja summasta riippuen sekä näiden ostamieni turhuuksien tuoman mielihyvän määrän(?) puntaroiden mietin, kokeilenko tätä askeettisempaa elämää sitten käytännössä vaikkapa sitä seuraavan kuukauden ajan.


Kuluneiden viimeisten neljän viikon ajalta tuli mieleen useita ylimääräisiä ostoksia, joihin on mennyt melkoisesti rahaa, ja ehkä tämän vuoksi juuri nyt heräsikin taas mielenkiinto siihen, paljonko vielä ihan oikeasti voisin kulutuksestani nipistää, jos olisi "pakko".

Näitä ylimääräisiä menoja viimeisten neljän viikon aikana olivat mm. nämä:
- leffakäynti lasten kanssa, eli 3 x elokuvalippu + iso pussi lasten valitsemia karkkeja yht. n. 40 €
- leffakäynti mieheni kanssa, 18 euroa (täytyy kyllä sanoa, että hyvin poikkeuksellista että elokuvissa on käyty nyt kuukauden aikana kaksi kertaa, arvioisin meidän käyvän elokuvateatterissa keskimäärin 4 x vuodessa...)
- tilaamani Tiede-lehden lasku, n. 25 €
-  viime viikolla kirpputorilta ostamani käyttämätön neuletakki ja pusero, yht. 9 euroa.
- lisäksi tähän ajanjaksoon ajoittui kahden kummitytön merkkipäivät, rahaa lahjoihin meni yhteensä n. 50 € verran.

Ja joo, siis ihan niin askeettiseksi elämässäni tuskin koskaan oikeasti haluankaan (kokeiluja lukuunottamatta), että jättäisin esim. kokonaan käymästä elokuvateattereissa. Se on kuitenkin sellaista hupia, josta todella nautin, leffateatterissa keskeytyksettä hyvään elokuvaan uppoutumalla pääsen todella irtautumaan arjesta, ja se on ainoa maksullinen "harrastukseni". Lisäksi käyn siellä suht harvakseltaan.. tuhlailuksi kokisin esim. jos kävisin elokuvissa parikin kertaa kuussa. Ehkä kerta kuukaudessa olisi vielä itselleni sellainen kohtuullinen määrä? Kävisin kyllä luultavasti useammin kuin 4 x vuodessa elokuvissa, mutta koska en ole valmis menemään katsomaan sinne ihan mitä tahansa, eikä kotikaupunkini leffavalikoima ole kaikenkattava, jää leffakäynnit käytännössä siis noihin neljään. Toisaalta ehkä elokuvissa käynti juuri sen vuoksi pysyykin itselleni niin elähdyttävänä kokemuksena, kun siitä ei ole muodostunut liiaksi "arkea" ;)

Jatkossa myöskään kummilasten syntymäpäivälahjoista en aio nipistellä tämän enempää. Yritin miettiä ensiksi joitain aineettomia lahjoja, mutta tällä kertaa ei tullut mitään sopivaa sellaista mieleen (tai sitten en vaan ehtinyt/viitsinyt käyttää sellaisen miettimiseen tarpeeksi aikaa... ehkä kannattaisikin muuten miettiä sellaisia vaikka paperille valmiiksi seuraavia syntymäpäiviä varten.. niin ja huom. eihän aineeton lahja ole kuitenkaan välttämättä sama asia, kuin halpa/ilmainen lahja...)

Ylimääräiset kirpputoriostokset taas voisin kyllä jättää jatkossa tyystin pois (siitäkin huolimatta, että viime kertaiset ostokseni olivatkin yleisellä mittapuulla "hyviä ja edullisia löytöjä") ja itseasiassa niinhän mun piti tehdäkin, varsinkin vaatteiden kohdalla, olenhan jo monta kertaa täälläkin todennut omistavani niitä jo aivan tarpeeksi! Näköjään sorrun siis kirpputoreilla vielä toisinaan heräteostoksiin, vaikka olen pyrkinyt lopettamaan moiset ostokset myös sieltä.
Aikomuksenani on nyt siis merkitä ylös kuukauden ajalta kaikki turhat/ylimääräiset (=ei välttämättömään tarpeeseen ostetut) ostokset/menot, nähdäkseni paljonko sellaiseen itseltäni rahaa kuluu. Teen näistä myös yhteenvetoa tänne blogiini. Ehkä kokeiluni myötä opin ostoksieni suhteen entistä tarkemmaksi, tai sitten ainakin vain näen, kuinka nuuka tai nuukailematon (!?) oikeasti olenkaan...? ;)

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen kokeilu, välillä itseäkin on houkutellut ajatus kokeilla paljonko palkasta jäisi jos ostaisi oikeasti vain kaiken välttämättömimmän. Olen kuitenkin ainakin toistaiseksi todennut, että koska palkasta saa siirrettyä siivun säästöönkin, niin mielelläni käytän rahaa "turhuuteenkin" ja nautin elämästä. :)

    VastaaPoista