sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Eroon ruoan haaskaamisesta

Meillä on aiemmin mennyt valitettavan paljon ruokaa hukkaan. Jääkaapista on löytynyt tasaisin väliajoin vanhentuneita pienehköjä juustokönttejä, ajat sitten viimeisen käyttöpäivänsä ohittaneita jogurtteja ja viilejä, nahistuneita (jopa puoliksi mätäneviä, kröhöm...) vihanneksia yms. ja ihan vaan omasta välinpitämättömyydestä johtuen... on otettu jääkaapista syötävää enimmäkseen sillä periaatteella, että mikä nyt ensiksi sattuu käteen osumaan, eikä ole vaivauduttu katsomaan, mitkä ovat muiden tuotteiden päiväykset, olisiko joku vastaava menossa kohta vanhaksi, jonka voisi syödä ensin pois... ja esim. kaupasta on tuotu uutta leipää, vaikka vanhaa ihan syömäkelpoistakin on vielä ollut, ja sitten on haluttu syödä mielummin sitä uutta ja tuoretta vanhan sijasta, ja vanha leipä on jäänyt unohtumaan ja homehtumaan sinne uusien leipäpussien alle leipäkoriin. Typerää toimintaa! Aina on kirpaissut, kun olen biojäteastiaan tyhjennellyt tällä tavoin pilaantunutta ruokaa.

Nyt olen alkanut järkeistämään tätäkin toimintaa. Pyrin siihen, että ruokaa ei enää vanhentuisi jääkaappiin (tai mihinkään muuallekaan), vaan se tulisi syötyä ajallaan. Yksi kätevä tapa on vetää jääkaapista vanhemmat tuotteet eteen, ja asetella ne juuri ostetut sinne taakse. Tämä yksinkertainen tapa vähentäisi sitä mahdollisuutta, että jokin tuote pääsisi unohtumaan ja vanhentumaan sinne jonnekin jääkaapin peränurkkaan uusien tuotteiden taakse.

Aion myös jatkossa valmistaa päivän ruoan enimmäkseen sen mukaan, mikä/mitkä tuotteet kotona alkavat seuraavaksi lähenemään viimeisiä käyttöpäiviään. Esim. jos jääkaapista löytyy kohtapuoliin vanhentuvia nakkeja, tehdäänkin nakkikastiketta tai nakkikeittoa jne.


Uskon, että tässäkin säästämme useita (kymmeniä?) euroja tämän vuoden aikana. Lisäksi loppuu se täysin turha ja epäekologinen ruoan haaskaaminen. Varmaan omatuntokin kevenee ;)

Ps. Keittokirjasuositus: Opiskelijan keittokirja (Taina Jääskeläinen). Takakansi luonnehtii kirjaa mm. näin: "...herkullista, terveellistä ja vaihtelevaa syötävää syntyy yksinkertaisista ja edullisista aineksista, kunhan vaan toimeen tartutaan." ja "...mukana on myös yleisiä vinkkejä tarkasta taloudenpidosta." "Reseptit ovat helppoja mutta kuitenkin ajanhenkisiä", ja ohjeita löytyy salaateista erilaisten liharuokien kautta kasvisruokiin ja leivontaan. Meillä tämä keittokirja on suhteellisen ahkerassa käytössä :)

2 kommenttia:

  1. Eksyinpä tänne blogiin tuolta vauva-palstalta ja kiva on lukea juttujasi! Itsellä tulee säännöllisesti aina säästämisinto ja meillä on edessä muutoksia (mies lopettaa yrityksensä ja jää lapsen kanssa kotiin ja minä menen töihin kun niitä löydän, tulot siis tippuvat reilusti) niin josko nyt saisi pysyvämpää säästölinjaa. Ei meillä tuhlailla sinänsä, mutta aina on niitä turhia pieniä juttuja, niin kuin olet itsekin sanonut.Tsemppiä projektiisi!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista ja tsemppauksesta, intoa myös teidänkin säästämiseen! :)

    VastaaPoista