perjantai 4. tammikuuta 2013

Käytössä olevia nuukailukeinoja

Joitakin vanhoja hyviksi havaittuja säästövinkkejä meillä jo toteutetaankin. En tiedä löytääkö kukaan näistä mitään uutta, niin kuluneita tai itsestäänselviä nämä suurelle osalle luultavasti ovat, mutta noh, tässä tulee kuitenkin... :)

1. Lehtitilaukset on lopetettu, paikallista sanomalehteä lukuunottamatta (ja se saakin tulla, pysynpähän edes jotenkuten perillä "kylän asioista"). Aiemmin tilasin mm. sisustuslehtiä, käsityölehteä, jotain tiede-lehteä, ja miehelle tuli ainakin yksi autolehti sekä lapsille Nalle Puh ja Aku Ankka. Aku Ankka tuli pisimpään, sen lopetin vasta noin kuukausi sitten.

Ei ole tullut lehtiä ikävä, osaa ei ehditty koskaan kunnolla edes lukea, ja kasvavien lehtipinojen katseleminen ja niistä syyllistyminen (!) (hölmöä ehkä, mutta joskus tuntui melkein kuin lehdet olisivat sanoneet: "Lue meidät! Olet maksanut meistä ja tässä sitä nökötetään turhanpanttina!") oli lievästi turhauttavaa, samoin sen miettiminen, että mihin niitä lehtiä nyt sitten säilöisi. Eihän niitä nyt lehdenkeräykseen voinut heittää, lähestulkoon uutta vastaavia lehtiä... aikani säilyttelin niitä kaapeissa ja hyllyillä kuvitellen, että luen ne "joskus sitten kun on enemmän aikaa", mutta VIHDOIN jokin aika sitten nakkasin ne kaikki vanhat lehdet kylmästi lehtiroskikseen (kukaan tuttukaan kun ei niitä halunnut). Bye bye. Uusia en tilaa enkä osta. Kirjastossa voin  käydä ilmaiseksi lukemassa, jos joskus vielä tulee lehdenlukua ikävä.

2. Käytän kirpputoreja. Välillä ehkä liikaakin (kuten aiemmasta blogikirjoituksesta käy ilmi) mutta paljon myös tarpeeseen. Kohdallani on käynyt jopa niinkin hyvä tuuri, että olen esim. tarvinut juhliin jotain vaatetta itselleni tai lapsille, ja mentyäni kirpputorille niitä etsimään, olen löytänyt etsimäni. Itselleni löysin kesällä sukulaisen häihin nätin ja uutta vastaavan juhlamekon, ja lapselle valkoisen kauluspaidan. Mekosta muistan pulittaneeni huimat 3 euroa :) Kirpputoreilta löytää yllättävän hyväkuntoisia vaatteita nykyään, siksi tsekkaan ensimmäiseksi kirpputorit, kun jotain tarvitsen. (Täytyy mainita, että on kuitenkin joitakin vaatteita, joita en kirpputoreilta käytettynä osta, ja näitä ovat alusvaatteet, sukat, ja yöpaidat... kengät ovat vähän siinä rajalla...)

3. Kävelen lyhyet matkat. Kouluni sijaitsee n. 1,5 km päässä, kävelen matkan lähestulkoon aina, oli sää mikä tahansa. Säästän autoa ja bensaa, sekä saan hyvää hyötyliikuntaa samalla.

4. Hiukset leikataan ja värjätään meillä itse. Onnistuu melko hyvin, varsinkin muutaman kerran harjoittelun jälkeen... Netistä löytyy nykyään ohjeita joka lähtöön, myös opastusvideoita hiustenleikkuuseen, jos niitä kokee tarvitsevansa.

5. Mies lopetti viime vuonna tupakanpolton (taputapu!) :) Kuulin jostain vähän aikaa sitten, että aski tupakkaa maksaa nykyään jo 5 euroa? Laskin, että miehellä säästyy nyt noin 400 - 500 euroa vuodessa.

6. En maksa merkistä. Käsilaukut, astiat, pyyhkeet, lakanat, vaatteet jne kelpaavat hyvin "merkittöminäkin". Tiedän kyllä, että joskus merkki = laatu, mutta tämä ei pidä mitenkään automaattisesti paikkaansa. Meiltäkin kuitenkin löytyy myös "merkkikamaa" (lähinnä lahjaksi saatua) mutta en ole yleensä huomannut olennaista eroa merkittömiin. Lisäksi "näppituntumalla" huomaa aika hyvin esim. vaatteita ostaessa, mikä on hyvälaatuinen, mikä ei, ja se huonolaatuiselta vaikuttava jää kyllä ostamatta, vaikka olisikin halpa.

7. Tsekkaan ruokakaupassa alennuskorit, löytyisikö niistä jotain, mitä olen ostoslistaani kirjoittanut (ja ostoslistan laatiminen ennen kauppaan menoa on myös yksi hyvä säästövinkki, jota meillä yleensä noudatetaan). Muutenkin pyrin valitsemaan kaupassa esim. halvinta wc-paperia ja suosin kaupan omia merkkejä (esim. euroshopper, rainbow, pirkka), ja ostan aineksia yleensä tavallista, suomalaista ruokaa varten. Meillä tykätään makaronilaatikosta, perunasta kastikkeen kera jne. Toki meillä joskus syödään erikoisempiakin ruokia ja herkutellaan, välillä vähän liikaakin... yksi tähän liittyvä tavoite tälle vuodelle onkin käydä ulkona syömässä/hakea "roskaruokaa" kotiin vain keskimäärin 1 x/kk, tähän asti kun kertoja on tullut arvioni mukaan 3-4 x/kk (ihan liikaa).

8. Meillä ei käytetä pyykinhuuhteluainetta. Eikä muutenkaan monia eri huushollinpesuaineita. Pelkkään etikkaan ja käsitiskiaineeseen en kuitenkaan ole tyytynyt (vaikka niilläkin kuulemma pärjäisi), kyllä meillä on omat pesuaineet esim. wc-pytylle ja lattianpesuun. Mutta joo, käsitiskiaine on ihan kätevä pesuaine monelle muullekin asialle kuin vain likaisille astioille.
Tähän kohtaan voi myöskin varmaan mainita, että meillä ei osteta niitä wc-pyttyyn kiinnitettäviä vessanraikastimia (pönttö pysyy kyllä ihan tarpeeksi raikkaana, kun sen säännöllisesti pesee) ja käsisaippua ostetaan isoissa kanistereissa, joista lisätään tuohon vanhaan pumppupulloon, kun loppuu. Meille sopii myös ihan marketista saatavat shampoot, hoitoaineet, deodorantit jne. Hajuvesiä käytämme todella vähän, lähipiiristä kun löytyy hajusteyliherkkiä ja toisaalta musta on muutenkin vähän turhaa (ainakin arjessa) suihkutella päällensä litrahinnoiltaan sikamaisia hajuvesiä... tarviiko sitä erityisemmin tuoksua miltään? Jos nyt keho on puhdas, hiki ei haise ja vaatteetkin ovat puhtaat, mun mielestä se riittää. Eikä aiheuta hengenahdistusta kenellekään :)

Tässä osa, jatkoa seuraa joskus myöhemmin... :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti