maanantai 14. tammikuuta 2013

Viikon ruoat perheelle alle 65 eurolla?

Suunnittelin viime viikolla tämän viikon ruokalistan. Yleensä meillä ei tällaista harrasteta, mutta nyt halusin ottaa selvää, kuinka paljon viikon ruokiin menee. Tai kuinka vähän niihin saisi menemään, jos ei ihan mahdottomasti tingitä terveellisyydestä tai monipuolisuudesta. Mitään gourmet-ruokia listaani en laittanut, vaan ihan tavallista kotiruokaa, jota lapsetkin suostuvat syömään (ja mies, joka omaa jopa ärsyttävän tiukkaan juurtuneen mielipiteen siitä, että "raavas mies ei pärjää ilman lihaa..").

Viikon ruokalistamme näyttää siis tältä:
maanantai: juustoperunat, sipuli-jauhelihapihvit + salaatti
tiistai: nakkikeitto
keskiviikko: tonnikalapihvit, perunamuussi + porkkanaraaste
torstai: makaronilaatikko + kaali-ananas-salaatti
perjantai: kotitekoista pizzaa
lauantai: uunimakkara + kasvisgratiini
sunnuntai: broileripata, keitettyjä kasviksia

Kävimme tänään kaupassa, ja kun ostin puuttuvat tarvikkeet em. ruokiin, ja lisäksi viikon ajalle arvioimani määrän välipaloja (jogurtteja, leipää, hedelmiä, puurohiutaleita) ja maitoa, meni kauppaan 64,97 € ja saatiin saaliiksi 3,5 kassillista ruokaa! Olin hämmästynyt! Varsinkin, kun loppusummaa olisi helposti pystynyt hilaamaan vielä 5-10 euroa alemmaksi, jos esim. olisi ostanut halvempaa leipää, halvempaa jauhelihaa ja varsinkin halvempia jogurtteja (iso osa jogurteista oli miehen maun mukaan valittuja kalliita jogurtteja, 0,82 €/kpl, itse valitsin Rainbown mango-appelsiinijogurtteja, jotka maksoivat 0,27 €/prk. Miehen valitsemia jogurtteja ostettiin 10 kpl, ne tulivat maksamaan siis 8,20 €. Jos olisimme niiden sijaan ostaneet 10 prk noita Rainbown jogurtteja, olisi selvitty 2,70 eurolla).

Avaan kauppakuittia vähän lisää, tämä osion voi skipata jos ei kiinnosta ;) eli ostoskoristamme löytyi 2 purkkia maitoa, hunajamarinoituja broilerin fileesuikaleita, 3 x naudan jauhelihaa 400g, grillimakkarapaketti, kananmunia, parsakaali-kukkakaali-porkkana-pakastepussi 1 kg, 2 x pakastemaissia 200g, 3 x peruna-sipulisekoitus 500g (pakaste), keittojuurespussi (pakaste), sipulipussi, bataatti, 2 kg perunoita, ruukkusalaatti, tomaatteja, porkkanapussi, 2 kurkkua, valkosipuli, purjo, appelsiineja, omenoita, ruisleipää, juustosämpylöitä, raparperijogurtteja 10 kpl, mango-appelsiinijogurtteja 2 kpl, vaniljajogurtteja 3 kpl, kahvijogurtteja 2 kpl, sulatejuustoa, mannasuurimoita, suolaa, paprikajauhetta, valkopippuria ja tilliä.

Kotoamme löytyi valmiiksi viikon ruokia varten tonnikalaa, nakkeja, kermaviilipurkki (pihveihin), makaronia, erilaisia jauhoja ja mausteita.
Viikon aamupaloihin ja välipaloihin kotoa löytyi myös esim. erilaisia puurohiutaleita, pakastemarjoja, jonkin verran leipää, banaaneja, juustoa ja leikkelettä leivälle, oivariinia ja pari purkkia maitoa. Näistä ja ostetuista aineista voi ruokalistan ruokien lisäksi tehdä esim. aamupalalle erilaisia puuroja marjojen tai marjoista tehtyjen kiisselien tai hillon kanssa, voi leipoa esim. sämpylöitä, teeleipiä, tai voi valmistaa lettuja/pannukakkua, muita leivonnaisia jne.

Meillä ruokalaskussa säästetään hieman ehkä myös sillä, että itse saan koulussa maksuttoman aterian 3 x viikossa (tässä jaksossa), esikoinen saa lounaan koulussa ja toinen lapsi syö lounaan ja välipalan päiväkodissa (on päiväkodissa keskimäärin 3 x viikossa).

Päivän ruoista tuntuu kyllä jäävän aina ruokaa yli vielä sen verran, että mikäli oleilisimme kaikki kotona, saisimme edellispäivän päivällisen tähteistä vielä lounaalle seuraavalle päivälle ainakin 2 annosta (pari annosta pitäisi sitten vielä taikoa jostain). Tämän päiväisiä juustoperunoitakin jäi vielä puoli vuokaa, pihvejä jäi jäljelle 5 kpl ja salaattiakin jäi yli.


No niin, nyt sitten vaan katsotaan, pärjätäänkö näillä ruokaostoksilla koko viikko, ja jos ei, niin mitä pitää hakea lisää ja kuinka paljon. Odotan mielenkiinnolla! (mies mulle hyväntahtoisesti jo naureskeleekin, miten voin olla näin innostunut tästä säästöprojektistani :D )

5 kommenttia:

  1. WAU! Voi kun meilläkin... Mulla meni 115€. Tosin mukana oli paljon sellaista mitä ei osteta usein (mm. hammasharjoja) ja mitä ei syödä kerralla vaan riittää pidemmäksi aikaa(perunat, appelsiinit, juusto, leikkele jne). Ruokaostokset sinällään ei hurjia summia kerrytä, kun vähän suunnittelee. Meillä tosin menee viikossa maitoa jo sellanen 15 litraa(2 aikuista +2koululaista), lisäksi vauvan vaipat ja joitakin ruokia varalle (jos en ehdi tehdä itse). Noista kertyy jo aikamoinen summa kauppalaskuun.


    Jatka kirjoittelua, juttujasi on mukava lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista!

      Ruokaostoksien suunnittelu tosiaan tuntuu kannattavan. Pohdinkin tässä jo ruokalistaa ensi viikolle.. opiskelijan keittokirja on taas ahkerassa käytössä :)

      Meillä menee maitoa suhteellisen vähän, minä en juo maitoa (paitsi kahvin kanssa), eikä mieskään kauheasti, lapsetkin juovat esim. ruoan kanssa mielummin vettä, ihme sinänsä? Kalsiumin saannin turvaamiseksi meillä sitten syödään noita jogurtteja kylläkin.. ja juustoa myös. Sehän on kallista, mutta pahuksen hyvää ;)

      Poista
  2. Löysin eilen blogisi ja luin kaikki postauksesi. Erityisesti nuo edulliset viikon ruokalistat kiinnostaisi jatkossakin. Kun tuntuu, ettei itse keksi kuin ne perinteiset makaronilaatikko, jauhelihakastike, makkarakeitto, kanakastike ja kanaa uunissa :)Minulla on kaksi teiniä, jotka ovat todella kranttuja kasvisten ja vihannesten kanssa, itse olen tykästynyt uunijuureksiin, edullista ja maukasta myös kylmänä jääkaapista. Ja nuoret ei suostu edes maistamaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kranttua jälkikasvua löytyy myös meiltä... Pienempi keksii lähes joka ruoasta jotakin, jota ei missään nimessä voi muka syödä :)
      Itsellenikin uusien (edullisten ja muksuille kelpaavien) ruokalajien keksiminen on hieman haastavaa, mutta kirjoittelen kuitenkin varmaan myös ensi viikon ruokalistan tänne, kiva että joku tykkää niitäkin lukea! :)

      Poista
  3. kannatta suosia sesonkiruokia, hyödyntää tarjouksia ja pakastaa varalle unohtamatta tietenkin että kaikki ruoka tehdään itse kotona alusta alkaen! Herkkusuun lautasella

    VastaaPoista